Kontakta oss
tipsa eller fråga?
info@em-resan.nu
 
 
 
   hem      sponsorer      ditt&datt      blogg      artiklar      bilder      gästbok      om oss      platzer      intervjuer
 
 

20080611
Hela Salzburg färgades i gult och blått
Redan på tidigt på morgonen var det klart att det var enorma mängder svenskar här - det var supportrar gult och blått precis överallt i staden och svenska sånger och hejaramsor ekade överallt i staden. Stämningen och förväntningarna var på topp och och under dagen stod det klart att vi svenska vann supporterkampen mot Grekland med minst 8-0. Helt otroliga mängder svenskar här faktiskt.

tyrolersvensk i Salzburg

Ju längre dagen led höjdes temperaturen och stämningen och någon timme innan match då den närmade sig kokpunkten och det var helt klart att det inte kunde sluta på annat sätt än svensk seger med denna stämning. Och mycket riktigt så var den svenska segern odiskutabel efter 2-0 och mål av Zlatan och Hansson som båda såg helt chokade ut efter sina mål!

Salzburgs bryggeri

Några smärre incidenter har vi också varit med om. Det värsta som hände under kvällen var då vi attackerades av åtta poliser som slängde sig över oss före matchen... Men det var inte värre än att de att de stormade oss för att bli fångade på en bild på och eventuellt synas på em-resans website !

Jonas drabbade samman med ett stort gäng österrikiska huliganer efter matchen, de kanske inte var helt nära släkt med Einstein och efter en verbal konfrontation om metersystemets förträfflighet var Jonas tvungen att gå med på att en mil är 7,5 kilometer för att komma undan med livhanken.

Idag kan man konstatera att det är lite rörigt i husbilen och hela em-gänget lider av viss heshet.

20080607
Artikelserie. Några rader om matchstäderna
Wien - här ska finalen spelas
Men Sverige kan få testa matcharenan i wien redan i kvartsfinalen, såvida Sverige blir gruppsegrare i sin grupp.

Wien är en mycket trevlig stad att vistas i. De viktigaste supporterområdena är Rathausplatz , Heldenplatz och delar av Ringstrasse-boulevarden, ett område som döpts till "Fan Mile" då det är drygt 1,5 kilometer i längd. Områdena är redo att ta emot över 100 000 fans och förutom alla befintliga resaturanger är finns 100 matstånd uppsatta för att mätta hungrande supportrar.

Maten är en skön mix av ungersk, italiensk, österrikisk och böhmiska influenser. Här finns wienersnitsel, gulascher och aptitretande äfterrätter såsom Powidltascherl eller palatschrinken. Men ute på gatorna är som vanligt de härligt köttiga Bratwurstarna ständiga klassiker.

Läng floden Donau på Badeschliff och Summerstage påminner atmosfären om Medelhavet. Under EM kommer även besökare att bjudas in till sandskulpturparken och utställningen fotbollens legender i nya "Sand city" vid T-banecentralen Stadtpark.

Wiens tunnelbanesystem är av högsta klass med hög täckning och mycket lättbegriplig och överskådlig. Önskar du ta en joggingrunda rekommenderar jag varmt den kuperade och mäkta imponernade slottsparken Schönbrunn med löpvänliga vägar och stigar i alla riktningar och det imponernade slottet, fontänerna, labyrinerna som ögongodis.

I Wien är det sannerligen mycket som händer under EM. Donauinselfest, Europas största utomhusparty, 3-15 juni, på Donauinsel (Donauön) och förutom ett flertal stora klassiska konserter vid slottet Schönbrunn kommer även Elton John att hålla en koncert på Hohe-Warte-stadion i Wien den 28/6, dagen före finalen.

Som gammal "sopingenjör" så måste jag nämna en inte helt oviktig parentes; att Österrike överlag är det land i Europa där miljö och sop- /källsortering är den bästa i Europa. Och vid stora evenmang med miljontals supporters är denna bit mycket viktig.

Arenan i Wien
Namn: Ernst-Happel-Stadion
En multiarena som har allt och rymmer 53 000 åskådare.
Placering: 20 km från Wiens flygplats och 10km från Wiens centrum. (Eller för den som flyger med Ryan Air ca 70 km från Slovakiska Bratislava flygplats med bra bussförbindelse över gränsen till Wien)
Kollektivtrafik: Tunnelbana, spårvagn, buss till arenan.

20080605
Artikelserie. Några rader om matchstäderna
Basel - en nordlig Schweitzisk utpost på gränsen mellan Frankrike och Tyskland.
En av Schweitz äldsta städer med rötterna i förromersk tid, vilket innebär attt det finns otaliga magnifika historiska platser och museer att besöka.

Innerstaden bjuder på riktig fotbollsfest. Längs den tre kilometer långa supportergata förbinder tågstationen med stadens centrum. Här kan du njuta av en riktig fotbollsfest. Gigantiska bildskärmar kommer att finnas uppsatta på flera håll i den stora fanszonen, här man räknar med att åtskilliga 10 000 tals supportrar kommer att trivas. Här finns också flera scener och varje kväll kommer live-uppträdanden att ske med kända musiker.

Supporterzonerna ligger längs floden Rhens stränder, i Kleinbasals riviera och Kasernenareal samt på Munsterplatz.

Om Sverige blir tvåa i vår grupp (grupp D) så kommer vi att spela mot etta i grupp C (italien, Frankrike, Holland, Rumänien) på denna arena den 21 juni kl 20.45.

Arenan i Basel
Namn: St. Jacob-Park
En multiarena som har allt och rymmer 42 500 åskådare.
Placering: 10 km från Basels flygplats och 3km från Basels centrum.
Kollektivtrafik: Pendeltåg till arenan, spårvagn och buss.

Imorgon några rader om Wien (här spelar Sverige den 21 juni om vi vinner vår grupp)

20080604
Artikelserie. Några rader om matchstäderna
Innsbruck - mitt i Tyrolen
Här ska Sverige-Spanien och Sverige-Ryssland drabba samman.

Innsbruck är en idealisk desitnation för den som vill kombinera stans bekvämligheter med riktiga utmaningar. Oförstörd natur, hälsosamt klimat, kulturutbudet, kulinariska njutningar. sport- och fritidsaktiviteter samt äventyr. Innsbruck - hjärtat i Tyrolen har allt.

Bland äventyr kan nämnas några faciliteter såsom:
Glaciärsafari, forsränning nerför floden Imst. Pasnaun-dalen är rätt plats för äventyr, här finns repklängning i "de höga repens trädgård", bungy-jump från en klippavsats rakt ner i en pool med iskallt och klart glaciärvatten.

Den som inte har biljetter till matchen kan glädjas åt EM:s största storbildsskärm vid Bergisel Arena (vid stora hoppbacken) som är Innsbrucks stora supporterzon. Där visas varje match på en 84 m2 stor bildskärm. Man tar in 15 000 personer på området och det är dessutom helt utan kostnad. Plus att massor av aktiviteter sker på området.

Fler supporterskärmar kommer att sättas upp på Innsbrucks supportergata i centrum; Maria-Theresien-Strasse.

För aktiva fotbollsentusiaster finns möjlighet att kliva in på plan i lilla-Em i Paznaun 14-19 juni och EM för fotbollsfans hålls i Örtztal 8-27 juni.

Arenan i Innsbruck
Namn: Stadion Tivoli NEU
Har byggts ut inför EM och tar 32 000 åskådare.
Placering: 10 km från Innsbrucks flygplats och 3km från Innsbrucks centrum.
Kollektivtrafik: Buss.

Imorgon några rader om Basel, Schweitz (här spelar Sverige den 21 juni om vi blir tvåa i vår grupp)

20080603
Artikelserie. Några rader om matchstäderna
Saltzburg - vår första anhalt
Här ska Sverige spela permiärmatchen mot Grekland.

Centrum i gamla staden byggs om till supporterzon. Kapitelplatz, Residenzplats och Mozartplatz är tre områden som har plats för ca 25 000 fans. Tre stora bildskärmar om ca 40m2 vardera installeras på torgen.

Under matchdagarna åker du gratis med lokalbussarna mot uppvisande av matchbiljett.

Nära gränsen till Schweitz och Wolfgang Amadeus Mozarts hemort. En stad där samspelet mellan natur, arkitektur, konst och kultur är nära nog fulländat. Den berömde upptäcktsresande Alexander von Humboldt räknade Salzburg tillsammans med Neapel och Konstantinopel till de tre vackraste platserna på jorden.

Omgivningen är ett kuperat, böljande beteslandskap med storslagna vyer. I själva stan sägs den gamla delan vara en av världens allra vackraste shoppingdistrikt, där de berömda pralinerna Mozart Kugeln samt Salzburger Nockerl är ett måste för magen.

Det småregnar mycket i Saltzburg, ett evigt duggregn och befolkningen klagar ofta över detta "eviga duggregn" - ”Salzburger Schnürlregen”

Salzburg har ryktet om sig att vara en högkulturell stad där tradition och konservatism sätter tonen. På grund av att staden är känd bland turister och att det är en betydande stad är priserna höga, erbjudanden riktar sig framför allt mot den övre medelklassen.

Salzburgerland erbjuder en del äventyr såsom tubing, hydrospeed eller Salzburgers egen extremsport Zorbing, där man rullar ner för alpsluttningar fastspänd inuti bollar där man skyddas av ca 70cm tjocka luftkuddar...

På sommaren njuter vandrare, klättrare och Mountainbike-Freaks av den fascinerande bergsvärlden. I skidområdena i Salzburg, till exempel Gastein och Kaprun, finns det över 17000 kilometer backe för vintersportare.

Arenan i Salzburg
Namn: Stadion Wals-Siezenheim
Invigdes 2003, har byggts ut inför EM och tar 30200 åskådare.
Placering: 3 km från Salzburgs flygplats och 3km från Salzburgs centrum.
Kollektivtrafik: Tågstation Taxham med bussterminal.

Imorgon några rader om Innsbruck

EM-historen

EM-segrare1960: Sovjetunionen
Sovjetunionen slog Jugoslavien i finalen med 2-1 efter förlängning (1-1 vid full tid).
Både kvalificeringen och huvudturneringen spelades i form av utslagsmatcher (med den skillnaden att kvalmatcherna spelades i dubbelmöten hemma-borta, medan slutspelsmatcherna spelade i enkelmöten). 17 nationer anmälde sig till kvalificeringen till EM. För att få jämnt antal lag i första omgången, inleddes kvalificeringen med ett dubbelmöte mellan Irland och Tjeckoslovakien, där Tjeckerna vann.

EM-segrare 1964: Spanien
Spanien slog Sovjetunionen med 2-1 i EM eller Europacupen i fotboll för landslag som det då hette.

Em-segrare 1968: Italien
Italien slog Jugoslavien efter omspel. 1-1 i första matchen och 2-0 i omspelet.
Till EM-slutspelet 1968 omformades kvalspelet där de deltagande nationer delades in i åtta grupper där alla mötte alla på hemma och bortaplan och där segrarna gick vidare till utslagningsrundor.
Anmärkningsvärt från gruppspelet var att Västtyskland inte lyckades ta sig vidare från sin grupp, inte heller Holland lyckades ta sig vidare från gruppspelet.

EM-segrare 1972: Västtyskland
Kvalspelet till EM 1972 var utformat på samma sätt som det fyra år tidigare. Gruppspel där segrarna från åtta grupper gick vidare till en play-off runda där de segrande nationerna gick vidare till EM-slutspelet.
Finalen mellan Västtyskland och Sovjetunionen spelades på Heysel stadion i Bryssel och liksom många gånger tidigare av Gerd Müller. Två mål under den första halvleken av turneringens skyttekung säkrade den första EM-titeln till Västtyskland. Slutresultatet skrevs till sist till 3-0.

EM-segrare 1976: Tjeckoslovakien
Matchen fick en flygande start, efter 25 minuters spel stod det 2-1 till tjeckerna, en ledning som man höll ända fram till den 89:e minuten då Bernd Hölzenbein kvitterade och tog matchen till förlängning, en förlängnin som blev mållös. För första gången i EM-historien skulle nu en match avgöras på straffsparkar. Lagen följdes åt och satte alla sina straffar fram tills det blev Uli Hoenes tur att lägga sin sttraff. Hoenes straff seglade högt över ribban och Antonin Panenka hade nu chansen att avgöra för Tjeckoslovakien. Panenkas avgörande straff blev något alldeles extra, med en lätt chip lurade han den tyska målvakten Sepp Maier som slängde sig åt fel håll. Tjeckoslovakien tog hem EM-guldet och en generation tyska storspelare tackade för sig i landslaget. Den största av alla tyska spelare genom alla tider, Franz Beckenbauer, tog även han avsked från de stora internationella turneringarna efter att varit med och tagit hem både VM- och EM-titlar för Västtyskland.

Em-segrare 1980: Västtyskland
Finalen mellan Belgien Och Västtyskland spelades på Olympiastadion i Rom inför endast 48 000 åskådare. Redan i den 10:e minuten tog tyskarna grepp om matchen efter 1-0 av Horst Hurbesch. Tyskarnas ledning höll sig ända fram till den 75:e minuten då Belgarna tilldömdes en straff som René Vandereycken tog tillvara på. Men bara två minuter före full tid så avgjorde Hurbesch med sitt andra mål i finalen för Västtyskland och segersiffrorna skrevs till 2-1.

Em-segrare 1984: Frankrike
Finalen mellan Frankrike och Spanien spelades på Parc des Princes i den franska huvudstaden Paris. Efter en mållös första halvlek tog Frankrike ledningen i den 57:e minuten genom turneringens bäste spelare Platini, ett frisparks mål som den spanske målvakten Luis Arconada mycket snöpligt tappade in. Spanien jagade frenetiskt en kvittering men lyckades aldrig få hål på Frankrike - istället punkterade Bruno Bellone finalen på tilläggstid.

Em-segrare 1988:Holland
EM-finalen mellan Sovjetunionen och Holland spelades på Olympiastadion i München. Rud Gullit satte 1-0 för Holland efter en halvtimmes spel och i den 54:e minuten kom också 2-0 av Marco Van Basten, ett mål som klassats som det vackraste och mest spektakulära i hela EM-historien. Finalen slutade 2-0 till Holland som därmed äntligen fick vinna ett stort mästerskap efter att förlorat två nervkittlande VM-finaler på 70-talet. Marco Van Basten utsågs också senare samma år till Europas bästa fotbollspelare av tidningen France Football.

EM-segrare 1992:Danmark
EM i Sverige. Världsmästarna Tyskland mot uppstickarna Danmark i EM-final på Ullevi. Danskarna tog ledningen i den 18:e matchminuten genom John Jensen. Tyskarna pressade på för att nå en kvittering men när Kim Viltfort ökade på danskarnas ledning till 2-0 i den 78:e minuten var jättesensationen ett faktum. Danmark som inte ens var kvalificerade för EM utan som gled in som på en räkmacka, då Jugoslavien blev uteslutna på grund av kriget i landet, hade tagit världen med häpnad och blivit europamästare på svensk mark.

EM-segrare 1996:Tyskland
Finalen mellan Tyskland och Tjeckien spelades på Wembley fick ett dramatiskt slut. Patrick Berger nätade för tjeckerna i 59:e minuten på straff men Tyskland kvitterade genom oliver Bierhoff och tog finalen till förlängning och Sudden Death eller Golden Goal som FIFA valt att kalla det. Fem minuter in i förlängningen kom så det avgörande målet och det var Bierhoff igen som sköt bollen på en tjeckisk försvarare som ställde Petr Kouba i det tjeckiska målet. Tyskland fick med det revansch på Tjeckien efter finalförlusten i Jugoslavien-EM tjugo år tidigare.

EM-segrare 2000:Frankrike
Finalen mellan Frankrike och Italien spelades på Feijenoord Stadion i holländska Rotterdam och hade svensk inverkan eftersom svenske domaren Anders Frisk fick äran att döma den samma. Italien tog ledningen i den 55:e minuten genom Marco Delveccio. Ledningen stod sig ända in på tilläggstid då Sylvian Wiltord kvitterade för Frankrike och tog matchen till förlängning. Italienarna lyckades inte hitta tillbaka till det spel man hade haft under ordinarie speltid utan istället avgjorde David Trézéguet finalen med sitt golden goal 13 minuter in på förlängningen.

EM-segrare 2004:Frankrike
Det blev skrällaget Grekland som vann EM 2004 i Portugal. Laget hade inte många minuters bollinnehav i finalen mot Portugal, men man lyckades göra ett mål i andra halvleken oxh segersiffrorna skrevs till 1-0 till Grekland. Vi får hoppas att Sverige i 2008-års EM ser till att stoppa Greklands långa EM-segersvit sedan 2004.

Klippt och klistrat av Peter44

EM-resans ger dig en snabbkurs i tyska - de viktigaste fraserna.

Hej = Guten Tag.
Hej då = Auf Wiedersehen
God morgon = Guten Morgen
God kväll = Guten Abend
God natt = Guten Nacht
Tack = Danke
Varsågod = Bitte
Ja = Ja
Nej = Nein

nu = jetzt
senare = später
före = vor
morgon = Morgen
förmiddag = Vormittag
eftermiddag = Nachmittag
kväll = Abend
natt = Nacht

ett på natten = eins Uhr (am Nacht)
sju på morgonen = sieben Uhr (am Morgen)
lunch = Mittag
ett på eftermiddagen = eins Uhr am Nachmittag/ dreizehn Uhr
sju på kvällen = sieben Uhr am Abend/ siebzehn Uhr
midnatt = Mitternacht

idag = heute
igår = gestern
imorgon = morgen
den här veckan = diese Woche
förra veckan = letzte Woche
nästa vecka = nächste Woche

halv = halb
mindre = weniger
mer = mehr

Hur säger man _____ ? = Wie sagt man ___?
Vad heter det här/det där? = Wie heisst das?

Bra, tack = Gut, danke.
Hur mår du? = Wie geht's dir?

Vad heter du? = Was heisst du?/Wie heissen Sie?
Jag heter ______ = Ich heisse ___ .
Trevligt att träffas = Schön dich/Sie kennenzulernen.
Ursäkta mig / Förlåt = Entschuldigung

Jag kan inte prata tyska = Ich kann nicht Deutsch sprechen.
Pratar du svenska? = Sprichst du schwedisch?/Sprechen Sie schwedisch?
Pratar du engelska? = Sprichst du englisch?/Sprechen Sie englisch?
Finns det någon här som pratar engelska? = Sprecht jemand von euch englisch?

Hjälp! = Hilfe!
Se upp! = Pass auf!

Jag förstår inte = Ich verstehe nicht.
Var är toaletten? = Wo ist die Toilette?
Lämna mig i fred = Lass mich in Ruhe
Jag ringer polisen = Ich rufe die Polizei.
Jag behöver din hjälp = Ich brauche deine Hilfe.
Det är en nödsituation = Es ist eine Notsituation.
Jag är vilse = Ich habe mich verirrt.
Jag har förlorat min väska = Ich habe meine Tasche verloren.
Jag har förlorat min plånbok = Ich habe meinen Brieftasche verloren.
Jag är sjuk = Ich bin krank.
Jag har skadat mig = Ich bin verletzt.
Jag behöver en doktor = Ich brauche einen Arzt.
Kan jag få låna din telefon? = Kann ich telefonieren?

Hur mycket kostar en biljett till _____? = Wie viel kostet ein Ticket nach ___?
En biljett till _____, tack = Ein Ticket nach ___, bitte.
Var går tåget/bussen? = Wohin geht die Zug/der Bus?
Var är tåget/bussen till _____? = Wo ist die Zug/der Bus nach ___?
Stannar tåget/bussen i _____? = Hält due Zug/der Bus in ___ an?
När går tåget/bussen till _____? = Wann fährt die Zug/der Bus nach ___ an?
När anländer tåget/bussen till _____? = Wann kommt die Zug/der Bus nach ___?

Hur kommer jag till _____ ? = Wie komme ich zu ___?
...järnvägsstationen? = ...dem Bahnhof?
...busstationen? = ...dem Busbahnhof?
...flygplatsen? = ...dem Flughafen?
...centrum? = ...Zentrum/der Stadtmitte?
...vandrarhemmet? = ...dem Jugendherberge
...hotell _____? = ...dem Hotel?
...det svenska konsulatet? = ...das schwedische Konsulat?

Var finns det många... = Wo gibt es viele...
...restauranter? = ...Restaurants?
...barer? = ...Kneipen?
...sevärdheter? = ...Sehenswürdigkeiten?

Kan du visa mig på kartan? = Kannst du /Können Sie auf die Stadtplan anzeigen?
gata = Strasse
Sväng vänster = links abbiegen
Sväng höger = rechts abbiegen
vänster = links
höger = rechts
rakt fram = geradeaus
mot _____ = entgegen ___
förbi _____ = vorbei ___
före _____ = vor ___
korsning = Kreuzung
norr = Nord
söder = Süd
öster = Ost
väster = west
uppför = hinauf
nedför = hinunter

Ta mig till _____, tack = Nach ___, bitte.
Hur mycket kostar det att åka till _____? = Wie viel kostet es nach ___?
Ta mig dit, tack = Dahin, bitte.

Har nu några lediga rum? = Haben Sie Zimmer frei?
Hur mycket kostar ett rum för en person/två personer? = Wie viel kostet ein Einzelzimmer/Doppelzimmer?

Finns det... = Gibt es ...
...lakan? = ...Bettlaken?
...ett badrum? = ...einen Badezimmer?
...TV? = ...einen Fernsehen?

Kan jag få se rummet först? = Kann ich erst die Zimmer sehen?

Har ni något... = Haben Sie etwas...
...tystare? = ...leiseres?
...större? = ...grösseres?
...renare? = ...sauberes?
...billigare? = ...billigeres?

OK, jag tar det = Ok, ich nehme es.
Jag kommer att stanna _____ natt(nätter) = Ich werde ___ Nacht (Nächte) bleiben.
Kan du föreslå ett annat hotell? = Können Sie einen anderen Hotel empfehlen?
Har ni ett kassaskåp? = Gibt es einen Safe?
...låsbara skåp? = ...Schliessfächer?

Ingår frukost/middag? = Ist Frühstück/Abendessen in die Preis inkludiert?
Hur dags är det frukost/middag? = Wann gibt es Frühstück/Abendessen?
Var snäll och städa mitt rum = Sauberen Sie bitte mein Zimmer.
Kan ni väcka mig klockan _____? = Können Sie mir um ___ Uhr wecken?
Jag vill checka ut = Ich möchte auschecken.

Tar ni emot kreditkort? = Nehmen Sie Kreditkarten?
Var kan jag växla pengar? = Wo kann ich Geld wechseln?
Var finns det en bankomat? = Wo gibt es einen Geldautomat?

Ett bord för en/två personer, tack = Ein Tisch für ein Person/zwei Personen, bitte.
Kan jag få se menyn, tack? = Kann ich bitte die Speisekarte ansehen?
Har ni en husets specialitet? = Gibt es einen Spezialität des Hauses?
Finns det någon lokal specialitet? = Gebt es einen lokalen Spezialität?

frukost = Frühsstück
middag = Abendessen
Jag vill ha _____ = Ich möchte ___.
Jag vill ha en rätt med _____ = Ich möchte etwas mit ___.
kyckling = Huhn
nötkött = Rinderfleisch
fisk = Fisch
skinka = Schinken
korv = Wurst
ost = Käse
ägg = Ei
sallad = Sallat
(färska) grönsaker = (frisches) Gemüse
(färsk) frukt = (frisches) Frucht
bröd = Brot
rostat bröd = Toast
nudlar = Nudeln
ris = Reis
bönor = Bohnen
Kan jag få ett glas _____? = Kann ich ein Glas ___ haben, bitte?
Kan jag få en kopp _____? = Kann ich eine Tasse ___ haben, bitte?
Kan jag få en flaska _____? = Kann ich eine Flasche ___ haben, bitte?
kaffe = Kaffee
te = Tee
juice = Saft
kolsyrat vatten = Mineralwasser
vatten = Wasser
öl = Bier
rött/vitt vin = Rotwein/Weisswein
Kan jag få lite _____? = Kann ich ein bisschen ___ haben, bitte?
salt = Salz
svartpepper = Pfeffer
smör = Butter
Ursäkta mig, kyparen? = Herr Ober! (manlig)/Fräulein! (kvinnlig)
Jag är färdig = Ich bin fertig.
Det var jättegott = Es war lecker.
Var snäll att ta bort faten = Würden Sie bitte die Tisch aufräumen?
Notan, tack = Die Rechnung, bitte.

Serverar ni alkohol? = Servieren Sie Alkohol?
Har ni bordsservering? = Kommt eine Bedienung zur Tisch?
En öl/två öl, tack = Ein Bier/zwei Bier, bitte.
Ett glas rött/vitt vin, tack = Ein Glas Rotwein/Weisswein, bitte.
En stor stark, tack = Ein Schnapps, bitte.
En flaska, tack = Eine Flasche, bitte.
Har ni något snacks? = Gibt es irgendwelche Snacks?
En till, tack. = Noch eine, bitte.
När stänger ni? = Wann schliessen Sie?

Hur mycket kostar den här? = Wie viel kostet dieser?
Det är för dyrt = Es ist zu teuer.
dyrt = teuer
billigt = billig/günstig
Jag har inte råd = Ich kann es nicht leisten.
Jag vill inte ha den = Ich möchte es nicht.
Du lurar mig = Sie wollen mich abzocken.
Jag är inte intresserad = Ich bin nicht interessiert.
OK, jag tar den = OK, ich nehme es.
Kan jag få en påse? = Kann ich einen Plastiktüte haben?

Jag behöver... = Ich brauche...
...tandkräm = ...Zahnpaste.
...en tandborste = ...eine Zahnbürste
...tvål = ...Seife.
...smärtstillande = ...Schmerztabletten.
...medicin mot förkylning = ...etwas gengen Erkälterung.
...magmedicin = ...Magentabletten.
...en rakhyvel = ...eine Rasierblatt.
...ett paraply = ...einen Regenschirm.
...solskyddskräm = ...Sonnencreme.
...ett vykort = ...eine Postkarte
...frimärken = ...Briefmarken.
...batterier = ...Batterien.
...en penna = ...ein Bleistift/...einen Kugelschreiber
...dagstidningar på svenska = ...schwedische Tageszeitungen..

Jag vill hyra en bil = Ich möchte ein Auto mieten.
Kan jag få en försäkring? = Kann ich eine Versicherung haben.
återvändsgränd = Sackgasse
ingen parkering = Parken verboten
hastighetsgräns = Geschwindigkeitsbegrenzung
bensinstation = Tankstelle

Jag har inte gjort något fel = Ich habe nichts falsches getan.
Det var ett missförstånd = Es war ein missverständnis.
Vart för ni mig? = Wohin bringen Sie mich.
Är jag arresterad? = Bin ich verhaftet.
Jag är svensk medborgare = Ich bin schwedischer Mitbürger.
Jag vill tala med svenska ambassaden/konsulatet = Ich möchte mit dem schwedischen Botschaft/Konsulat sprechen.
Jag vill tala med en advokat = Ich möchte mit einen Anwalt sprechen.
Kan jag betala böter nu? = Kann ich jetzt die Bussgeld bezahlen?

1 = eins
2 = zwei
3 = drei
4 = vier
5 = fünf
6 = sechs
7 = sieben
8 = acht
9 = neun
10 = zehn
11 = elf
12 = zwölf
13 = dreizehn
14 = vierzehn
15 = fünfzehn
16 = sechszehn
17 = siebzehn
18 = achtzehn
19 = neunzehn
20 = zwanzig
21 = einundzwanzig
22 = zweiundzwanzig
23 = dreiundzwanzig
30 = dreizig
40 = vierzig
50 = fünfzig
60 = sechszig
70 = siebzig
80 = achtzig
90 = neunzig
100 = einhundert
200 = zweihundert
300 = dreihundert
1 000 = tausend

Måndag = Montag
Tisdag = Dienstag
Onsdag = Mittwoch
Torsdag = Donnerstag
Fredag = Freitag
Lördag = Samstag
Söndag = Sonntag

Jakten på EM-husbilen

Höstens och vinterns jakt på en ståndsmässig EM-husbil har varit svår, men ett flertal alternativ har genomgått en ordentlig granskning. Här nedan följer ett litet axplock:

Tunnan eller vägtrumman, om man så vill! Ett tidigt alternativ som vi dock förkastade efter provkörning... Denna bil kan dock rulla på mer än ett sätt!

Myrsloken! En riktig pärla som vi gärna lagt beslag på. Men tyvärrr blev vi snuvade på konfekten av annan het köpare. Denna hade dessutom varit en utsökt skönhet i blågult!

När hopplösheten började bli svår och husbilarna lyste med sin frånvaro mitt i mörkaste vintern började vi snegla åt husvagn istället! Dock insåg vi tidigt denna modells begränsningar

 
   De enormt höga priserna i Schweiz gjorde att EM-gänget åkte på ett svidande nederlag
På Schwezisk autobahn mellan Geneve och Bern. På väg till annat land - 16 juni
De höga priserna har medfört att EM-gänget går på diet och väntar med att äta tills vi når något land med humana matpriser. EM-broder Richard var dock mer drastisk, då han bad att bli avsläppt på Geneves internationella flygplats för att snabbast möjligt lämna landet till förmån för billigare dito. Ryktet säger dock att han flugit till London, inte den billigaste staden man kan hitta.

Den engelska "huliganen" Rickards äventyr
Garmisch - 12 juni
Ett gäng engelska huliganer har ställt till det på wellness-badet i Garmisch. Och när vår egen Rickard skulle åka den stora vattenrutshbanan "fritt fall" så stängde badmästaren helt sonika av den och hotade med att ringa polisen om inte den helt oförstående och på engelska invändande svensken inte följde reglerna.

Det tog hårt och Richardo var inte sig själv på flera timmar.

Solbränna!
Salzburg - 11 juni
Ett par riktigt heta fotbollsdagar i Österrike har gjort att em-gänget övergått från blekvita till den numera "kokta-kräftor-röda" i skinnet. Solskyddsmedel och kylbalsam är hett eftertraktade i husbilen just nu.

Nu är det strax dags för en ny Richardo delikat komponerad middag i husbilen! Denna gång på en Liedl-parkering i ett naturskönt Salzburg.

Det regnar!
Övertorneå - 5 juni
Vädermässigt ser inledningen på EM rätt dyster ut. Det har regnat i Österrike hela veckan och ser ut att fortsätta över helgen. Hoppas på en vädermässig vändning tills vi anländer på måndag kväll.

Och apropå vatten; redaktör Mats sägs ladda upp mentalt inför en blöt resa genom att ta sig vatten över huvudet i sjön Puostijärvi

Nära nu!
Övertorneå - 3 juni
Ser ut som att vi har en vakant plats i husbilen, då vi inte lyckas få kontakt med vår norske världsmedborgare Trond som lär befinna sig någonstans i södra Norge. Men visa av tidigare mästerskap vet vi att "the Moose" kan dyka upp som gubben i lådan när vi minst anar det.

Skadeeländet fortsätter
Övertorneå - 20 maj
Först var det Trond med brutet ben, sedan Mats med stukad fot och nu har även Peter 44 drabbats rejält - en krånglande menisk i vänster knä har nu gett upp helt efter 21 km runt Göteborg.... Operation?

Nu börjar det dra ihop sig!
Övertorneå - 13 maj
Truppen är uttagen och nya landslagsdräkterna har presenterats. Em-gänget börjar så smått vässa formen. Olika typer av outfit börjar göra sig påminda. För att inte tala om väntan på att biljetterna ska dimpa ner i brevlådan.


Mats gör allt för att slippa köra
Övertorneå - 28 April
Redaktör Mats har i samband med basket stukat foten och aviserar redan nu att han kanske inte klarar av att köra husbilen - en del tar tydligen till alla knep för att slippa köra. Men och andra sidan är intresset ömsesidigt - skulle vi andra ombord göra vad som helst för att slippa åka med redaktörn bakom ratten i snabb och tät kontinental trafik


Jonas nekar sommarjobb
Umeå - 10 April
Enligt säkra källor har Jonas lyckats undvika sommarjobb, detta trots påstridiga arbetsgivare. Innebörden av detta är att han så gott som säkrar en plats i husbilen.


Trond rakar benen
Oslo - 2 April
Via internet-sidan facebook har det framkommit att Trond har utvecklat nya metoder för att lättare slinka fram i öl-köerna. Denna gång har han rakat högerbenet för mindre friktion.14 juni - 5 st Turkiet-Tjeckien (Geneve)
18 juni - 2 st Sverige-Ryssland (Innsbruck)
26 juni - 2 st vouchers Sveriges semifinal
29 Juni - 2 st vouchers Sveriges final
SPONSORER